Zomerse grasvreters: emelten en engerlingen

Een prachtige tuin brengt ook met zich mee; de kans op vernieling. En helaas komt dit best eens voor. Tussen alle insecten zitten er een aantal die zich maar al te graag verstoppen in de hoeken en gaten van de tuin om daar de boel aan gort te eten. Een gazon is vaak de pineut, vooral emelten en engerlingen zijn hier nog wel eens schuldig aan bevonden. Meer dan vaak zijn zij de oorzaak van een vernield terras.

Verschil emelten engerlingen

Om goed te kunnen weten hoe je emelten en engerlingen kunt bestrijden en herkennen is nodig om te weten wat ze zijn en wat het verschil is tussen de twee soorten larven. Want dat zijn ze in eerste plaats allebei. Ook zijn ze relatief groot en dik, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Een emelt is namelijk vooral te vinden op plekken waar de grond van zand is. Bovendien is het lijfje van een emelt grijs. Een engerling in bruiner van kleur, vooral de kop, en eet meer van bomen en planten, en gras natuurlijk. Hiermee is ook het grootste verschil meteen benoemd. Een emelt heeft namelijk een moeilijk te onderscheiden kop, terwijl bij dit bij een engerling heel goed te zien is.

Herkennen

Wat lastig is aan het voorkomen van emelten en engerlingen is dat wanneer je singelen tegenkomt, het meestal al een probleem is dat je oplost door over te gaan op bestrijding. De larven worden kevers en langpootmuggen, een hoop insecten in het gras heeft als gevolg dat veel vogels insecten pikken in het gras. Dus wanneer je merkt dat er meer vogels zijn en meer insecten, is de kans groot dat het gazon er een paar maanden later een stuk slechter aan toe is. Voorkomen doe je dus door een gazon goed te onderhouden, goed te blijven maaien en vochtig te houden.

Bestrijden      

Tegen een groot aantal larven kan je eigenlijk niet op zonder te bestrijden. Vaak is het al te laat wanneer je het probleem ontdekt. Bestrijding is dan echt nodig om ervoor te zorgen dat het gazon niet voor je ogen verdwijnt. Een biologisch bestrijdingsmiddel is aaltjes. Aaltjes tegen engerlingen is een veel gebruikte manier om engerlingen te bestrijden. Deze zijn dodelijk voor larven op het moment dat de aaltjes zich bij de larven naar binnen dringen. Engerlingen bestrijden is dus niet heel moeilijk, maar de kans is wel groot dat de schade zich al heeft laten zien op het moment dat dat gelukt is.

 

Dit bericht is geplaatst in Vrije Tijd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie